Een hond in de klas

Jaren geleden zag ik op de BBC een uitzending over een didactische hond. Hierbij werd een hond ingezet ter ondersteuning van het lees proces bij kinderen met lees problemen. Te zien was een kind van 10 jaar dat voorlas aan een hond. Wanneer het kind stopte met voorlezen gaf de hond een poot of een duwtje met zijn snuit. Het kind dat voorlas was erg gemotiveerd, was gericht op de luisteraar (de hond) en was erg bewust en onbevangen bezig met zijn eigen lees proces. Er was merkbaar sprake van een positieve leerhouding waar normaliter bij deze leerling sprake was van grote frustraties ten aanzien van het technisch lezen. Het idee om met een hond in de klas te werken heeft mij nooit losgelaten. Mede door mijn eigen jeugdervaringen zag ik nog veel meer voordelen aan het werken met een hond in een klas dan alleen een technisch lees proces. Het idee is jaren onbespreekbaar gebleken simpelweg omdat het schoolteam van mening was dat het een raar idee was, onhygiënisch was en onmogelijk vanwege allergieën bij kinderen. Wel heb ik altijd vissen in mijn klas gehad maar daar kun je niet mee knuffelen.

Ik heb allerlei soorten dieren in de klas gehad. Elk kind mocht op een woensdag een eigen huisdier meenemen. Zo heb ik poezen, konijnen, schildpadden, vogels, cavia’s, hamsters, en honden een dagje op bezoek gehad. Het viel me altijd op dat de kinderen er erg positief op reageerden, erg lief voor de dieren waren en ook hun zachte kanten naar elkaar lieten zien. Er werd rustig gewerkt wanneer de hond op de bank lag te slapen en er werd met veel gevoel voor verantwoordelijkheid omgegaan met de dieren.

Op mijn huidige werkplek, een school voor speciaal onderwijs werk ik inmiddels vier jaar en heb ik twee jaar geleden voorzichtig voor het eerst aangegeven dat ik voordelen zie in het werken met een hond in de klas. Ik heb geprobeerd draagvlak creëren zonder daaraan direct acties te verbinden. Ik heb steeds gehad over een leuk idee maar altijd oog gehad voor de knelpunten en onmogelijkheden waarop ik door anderen werd gewezen. Wat ik wel heb bereikt is dat mijn teamleden weten dat ik met dit idee speel en inmiddels ook mijn argumenten ten voordele van het werken met een hond in de klas hebben aangehoord. Er zijn in de laatste jaren verschillende wetenschappelijke studies uitgevoerd over dit onderwerp. De positieve resultaten hebben me aangezet om dit een volgende stap te zetten om meer draagvlak te creëren zodat ik mogelijk mijn doel kan bereiken: zelf een cursus volgen om een (eigen)hond te trainen voor interventies met assistentie van dieren als onderdeel van mijn pedagogische en didactische aanpak.

10 Reacties op “Een hond in de klas”

 1. Op 7 March, 2011 om 6:06 pm melissa en haar moeder reageerde met... #

  hallo meester paul leuk gedaan ga zo door

  groetjes melisa…

 2. Op 3 April, 2011 om 9:10 pm marieke reageerde met... #

  Hallo ?

  Ik had een vraagje,werk zelf bij een nso (naschoolse opvang) en merk dat heel wat kinderen niet weten hoe ze met een hond moeten omgaan.
  Uit onwetendheid zijn ze vaak onnodig bang wat de hond dan weer interpeteert als…..
  Ik wil nu zelf met mijn hondenervaring en eigen hond een cursus volgen waarbij ik kan leren hoe ik dit het beste aan kan pakken…
  Voorwoord,midden en eind….
  Zo wil ik langs alle nso’s met mijn hond om kinderen bij te brengen hoe ze met honden moeten ongaan enzo…
  Mijn vraag is dus: Weet jij of er uberhaupt zoiets bestaat?
  Cursussen zat maar alles draait daarbij om de hond…
  Misschien heb jij een tip..
  In iedergeval bedankt….
  Marieke

 3. Op 4 April, 2011 om 7:15 pm Hiero reageerde met... #

  Ik heb je een reactie gemaild, veel succes.

 4. Op 18 August, 2011 om 9:51 pm Chantal reageerde met... #

  Hoooi meester…

  Ik hoorde van Lianne en Denise dat toffee dood is. :'(

  Big Hug, Chantan.

  Tot snel.

 5. Op 18 August, 2011 om 9:53 pm Chantal reageerde met... #

  Nou veel sterkte mees. (Moest er nog bij maar ik kan hem niet meer bewerken.)

 6. Op 20 August, 2011 om 9:40 pm rian haket reageerde met... #

  hoi Paul,
  wij horen het droevige bericht dat toffee overleden is,
  wat jammer
  ze heeft een prima tijd gehad bij jou en de kinderen
  maar het blijft verdrietig
  sterkte,

  Rian Haket

 7. Op 21 August, 2011 om 7:53 pm shureisa reageerde met... #

  IK BEN JEAN-NAISA ZUSJE SHUREISA GAAT ALLES GOED MET JE EN DE HOND MEESTER PAUL

 8. Op 30 September, 2011 om 11:34 am Christine reageerde met... #

  Goedemorgen,

  I.v.m. mijn afstuderen ben ik zeer geinteresseerd naar uw ervaringen met honden/dieren in de klas. Mijn afstudeeronderzoek gaat over de invloed van huisdieren op het zelfbeeld van kinderen. Zou u mij misschien wat praktische handreikingen kunnen geven m.b.t dit onderwerp?

  Met vriendelijke groet,
  Christine de Bie

 9. Op 28 August, 2012 om 5:58 pm Tessa reageerde met... #

  Beste,

  Ik zou graag zelf aan de slag gaan met een hond in de klas. Heb je nog meer tips hierover?? Of kan ik je persoonlijk contacteren voor meer vragen?
  Alvast bedankt,

  Mvg,
  Tessa

 10. Op 27 December, 2013 om 5:19 pm Marloes reageerde met... #

  Ik ben bezig met mijn afstudeeronderzoek. Ik onderzoek de effecten van dieren in de klas op de ontwikkeling van de leerlingen. Nu wil ik graag een school bezoeken waar dieren een plek hebben in de klassen. In mijn buurt hebben we geen scholen waar dieren in de school gehouden worden. Heeft u adressen van scholen die ik kan bezoeken om waar te nemen hoe het reilt en zeilt?

  Vriendelijke groet, Marloes

Schrijf een berichtje